Trafikmuseet.dk

Trafikmuseet bruger 
C & J Alarm. 

Hvad bruger du? 

 


På ferie i Odsherred
Find sommerhuset hos: 

 

Det smukke Odsherred byder på mange andre seværdigheder og naturligvis en smuk natur. Der er således mange muligheder for en god dag, når Odsherreds Trafikmuseum skal indgå i udflugten eller ferieturen.

Søger du overnatningsmuligheder i Odsherred, kan du nemt finde et sommerhus hos Feline.

Velkommen til Trafikmuseet

Odsherreds Trafikmuseum

Lokaltog (Regionstog) har sit eget trafikmuseum i pakhuset på Hørve station.

Her fortælles historien om den kollektive trafiks udvikling primært i Vestsjælland – naturligvis med fokus på historien om de to privatbaner, Odsherredsbanen og Høng-Tølløse Banen, der åbnede i henholdsvis 1899 og 1901.

Odsherreds Trafikmuseum 2024

Museet har faste åbningsdage
på onsdage og lørdage, kl. 10 - 14
fra 18. maj til 31 august 2024. 

Gruppebesøg - også uden for normal åbningstid - kan aftales
på tlf. 4073 8499.

Entrépriser: Voksne 30,- kr. og børn 10.- kr.
Betaling af entré kan ske med kontanter. 

I 2024 er der udstilling om Odsherredsbanen gennem 125 år.

Velkommen en god familieoplevelse. 

Lokaltog fejrede Odsherreds Jernbanes 125 års jubilæum

fredag den 21. juni 2024 ved Trafikmuseet på Hørve Station 

Læs mere om Odsherreds Jernbane gennem 125 år under Nyheder.

Særudstilling om Odsherreds Jernbane gennem 125 år

Den 18 maj 2024 er det 125 år siden, at den ordinære drift begyndte på Odsherreds Jernbane med tre tog i hver retning alle ugens dage. Efter adskillige års planlægning blev banen anlagt vest om Lammefjorden i 1898-99. I byerne opførtes de karateristiske stationsbygninger efter tegning af Statsbanernes chefarkitekt Heinrich Emil Charles Wenck, der blandt mange andre stationer også har tegnet Københavns Hovedbanegård.

Odsherreds Jernbane har haft stor betydning for udviklingen i Odsherred, og i dag er banen "den røde tråd" for områdets kolletive trafik.

I anledning af jubilæet handler årets særudstilling naturligvis om Odsherreds Jernbanes spændende historie i tekst og billeder m.m. Lokalbanens historie giver et godt billede af, hvorledes banen har fulgt med tiden fra industrialiseringens tidlige år og til 2024. 

Fra en enkel driftsform med relativt få tog fremført med damplokomotiver til nutidens trafik baseret på ½-timedrift med moderne dieseltog har OHJ fulgt med tiden og folks behov for en effektiv kollektiv trafik.

Læs mere her, og vi glæder os til at vise dig udstillingen, når du kommer forbi museet.

Udstilling om Slagelse-Værslev banen

DSB's Slagelse - Værslev Banen blev indviet 30. april 1898, og dagen efter indledtes driften med en køreplan bestående af fire tog i hver retning. Banen lukkede 22. maj 1971, men Tølløsebanen, nu Lokaltog overtog trafikken mellem Slagelse og Høng. Vestsjællands Veterantog kører med veterantog mellem Høng og Gørlev, mens sporet Gørlev - Værslev et taget op.

I anledning af 125 års jubilæet var sæudstillingen 2023 om den vestsjællandske sidebane. Den kan også ses på museet i 2024. 

60 år gammel modeljernbane kan ses på Trafikmuseet

Familien til Aksel Valentin-Petersen, der var med til at grundlægge museet i 1991, har foræret Aksels modeljernbane til museet.

Det ca. 60 år gamle anlæg, der atter er køreklart,  indgår nu i museets udstilling.

Læs mere her 

Færgen er i havn om få minutter

På museet findes Aksel Valentin Petersens skibsmodeller, bl.a. DSB færgen Strib (1901-1935) og Marie, der 5. maj 1920 sejlede danske soldater til Haderslev og Åbenrå. Desuden er der flere skibe, som har sejlet på Isefjorden.

 

Posttog på Odsherredsbanen

På Trafikmuseet finder man også tema-udstillinger, f.eks. om kørsel med posttog på Odsherredsbanen. I mange år var der bureaupost med togene, hvor P&T stillede med en postpakmester til at sørge for ind- og udlevering af post i postvognen. Selv med skinnebustogene og banens Y-tog var der postvogne med "postkontor". En interessant detalje i jernbanernes historie, der sluttede i 1989.

På museet er der endvidere også meget andet om jernbaner, hovedsagelig i Nordvestsjælland, færger, sejlruter til/fra Orø m.m.

 

Siden er opdateret 24. juni 2024

.